Bersama : Pn Norhaslina Othman
Pakar Pemakanan Kanan,
Pusat Perubatan Pantai.
Kelolaan : Laila Halilah Nasir
Ungkapan yang biasa kita dengar, "puasa sebulan, raya pun sebulan". Lazimnya hakikat itu ternyata ada benarnya. Di negara kita khasnya pada hari ke-30 Syawal pun masih ada lagi yang menganjurkan majlis rumah terbuka. Bahkan setiap hujung minggu pasti ada undangan jamuan raya, kadang-kadang lebih dari satu undangan dipenuhi. Segan untuk menolak, maka jadual yang rapi disusun agar semua undangan dipenuhi. Habis sahaja Syawal, mulalah ada yang mengeluh, baju raya dipakai kini tidak muat lagi!
Secara puratanya kebanyakan individu akan mengalami penurunan berat badan semasa bulan puasa, biasanya antara 2 kg hingga 5 kg. Namun kajian mendapati 80 peratus akan kembali pada berat badan asal pada bulan Syawal. Ramai antara kita mungkin tahu apa sebabnya. Dengan hidangan ketupat, rendang, lemang, nasi dagang, sate, nasi impit ditambah lagi dengan almond london, chocolate cookies, tart nenas, biskut cornflakes dan bermacam lagi, bukanlah rahsia punca berat badan kita naik selepas bulan puasa.
6 Soalan untuk Dijawab!
Kenaikan berat badan yang begini merungsingkan ramai wanita. Bukan sahaja baju raya yang digayakan dulu sudah tidak selesa dipakai, pakaian ke pejabat pun ada yang tidak muat. Lalua ramai yang berusaha untuk kembali kurus. Persoalannya bagaimana?
Sebenarnya, petua yang diamalkan sejak sekian lama iaitu dengan menjaga pemakanan di samping melakukan aktiviti fizikal adalah satu-satunya jalan untuk mencapai berat badan yang ideal. Malangnya, masyarakat kita lebih gemar dan terpengaruh dengan cara yang mudah dan pantas. Sebab itulah terdapat banyak ubat pelangsing badan, krim mengempiskan perut serta salun yang menawarkan pakej melangsingkan badan. Walaupun kita lihat ia nampak berkesan tetapi cuba tanyakan pada mereka yang pernah mengikuti dan mengamalkan cara ini. Rata-rata akan menjawab tiada kesan yang drastik.
Bagi wanita bekerjaya yang inginkan tubuh kembali langsing, perhatikan semula cara pemakanan anda. Tanyakan soalan-soalan ini untuk menilai tabiat pemakanan anda.
* Adakah anda makan mengikut waktu yang tetap atau sebaliknya?
* Adakah anda mengamalkan cara pemakanan yang seimbang atau hanya makan apa yang ada sahaja?
* Selalukah anda menghadiri majlis atau 'function' atau keluar makan bersama pelanggan?
* Apakah pilihan makanan yang menjadi kegemaran anda?
* Berapa kerap anda makan buah-buahan?
* Bilakah kali terakhir anda bersenam?
Soalan-soalan ini sebenarnya boleh memberi gambaran kasar tentang corak pemakanan anda. Mungkin benar anda terlupa diri apabila makan ketika musim perayaan. Dengan kemeriahan rakan dan sahabat-taulan melayan anda serta hidangan yang istimewa tentunya tanpa sedar anda sudah makan tiga kali ganda dari yang sepatutnya. Sekarang, lupakan soal itu. Ia telah terjadi. Apa yang penting, anda perlu tetapkan azam baru. Adakah anda ingin menurunkan berat badan atau sekadar ingin mengekalkan berat badan sedia ada.
6 Tip Turunkan Berat Badan
1. Tentukan matlamat anda
Matlamat haruslah realistik dan mudah dicapai. Contohnya untuk mengurangkan 3 kg berat dalam masa 2 bulan. Oleh kerana ia mudah dicapai, anda akan menjadi lebih bersemangat dan mempunyai motivasi yang tinggi untuk berusaha dengan bersungguh-sungguh.
2. Jangan abaikan sarapan pagi
Ramai antara kita yang tidak mengambil berat tentang sarapan pagi. Sebenarnya sarapan merupakan hidangan harian yang paling penting. Setelah tubuh berehat sepanjang malam, ia memerlukan tenaga untuk memulakan hari baru. Mereka yang tidak bersarapan akan berasa sangat lapar apabila tiba waktu untuk makan tangahari, ia membuatkan mereka cenderung untuk mengambil makanan dengan jumlah yang banyak.
3. Makan mengikut jadual
Jangan amalkan tabiat 'skipping meals'. Ini akan membuatkan anda lapar pada waktu makan berikutnya dan makan lebih banyak.
4. Diari makanan
Cuba catatkan apa yang anda makan setiap hari. Nyatakan jenis makanan, jumlah yang dimakan serta waktu makan. Walaupun ia agak cerewet, tetapi kajian menunjukkan cara ini memang membantu anda memantau pengambilan makanan. Jangan terkejut sekiranya anda dapati jumlah makanan yang anda ambil seharian sebenarnya lebih banyak dari apa yang anda jangkakan.
5. Ayuh bersenam
Semua orang tahu pentingnya senaman untuk menjaga kesihatan. Tetapi alasan yang sering kita dengar ialah tiada masa. Untuk mencari setengah jam dari masa anda untuk senaman memang sukar. Mulakan dengan 10 minit senaman setiap hari sama ada berjalan kaki atau membuat senamrobik. Banyak pita senamrobik yang berada di pasaran. Anda mungkin ingin membeli alat senaman tetapi sekiranya alat itu akan mengumpul debu dan habuk, lupakan sahaja. Jika anda pasti akan menggunakannya maka teruskan. Sebaik-baiknya mesin senaman seperti basikal atau berjalan kaki (Threadmill).
6. Insan cergas
Sekiranya pejabat anda di tingkat 2, tidak perlulah menggunakan lif. Cuba gunakan tangga yang disediakan. Aktiviti menaiki tangga merupakan satu aktiviti fizikal yang baik. Walaupun kesannya tidak nampak pada waktu yang singkat tetapi mampu meningkatkan stamina. Dengan mengamalkan tabiat naik tangga sahaja (dalam 5 tingkat) dan mengawal pemakanan, salah seorang peserta yang pernah mengikuti program penurunan berat badan mampu menurunkan 5kg dalam masa 3 bulan.
Tip Makanan Sihat & Mudah
1. Sarapan pagi
* Sandwich daripada roti mil penuh dengan tuna dan sayur.
* Sayuran (kurangkan atau elakkan daripada mengambil marjerin)
* Bijirin sarapan yang tidak bersalut gula atau madu seperti oat bran dan buah-buahan kering
* Bijirin oat dengan susu rendah lemak
* Mi/Mihun sup/soto
2. Makan tengahari / malam
* Tosai, capati dan dhall
* Roti naan dan ayam tandoori
* Bubur nasi
* Nasi campur dan lauk (kurangkan yang bersantan dan bergoreng
3. Buah-buahan
Amalkan mengambil buah-buahan setiap hari terutamanya di antara waktu makan. Ia lebih berkhasiat dan kurang kandungan kalori berbanding kerepek, keropok, kacang dan coklat.
- Sumber dari NUR Disember 2002 -
2. Jangan abaikan sarapan pagi
Ramai antara kita yang tidak mengambil berat tentang sarapan pagi. Sebenarnya sarapan merupakan hidangan harian yang paling penting. Setelah tubuh berehat sepanjang malam, ia memerlukan tenaga untuk memulakan hari baru. Mereka yang tidak bersarapan akan berasa sangat lapar apabila tiba waktu untuk makan tangahari, ia membuatkan mereka cenderung untuk mengambil makanan dengan jumlah yang banyak.
3. Makan mengikut jadual
Jangan amalkan tabiat 'skipping meals'. Ini akan membuatkan anda lapar pada waktu makan berikutnya dan makan lebih banyak.
4. Diari makanan
Cuba catatkan apa yang anda makan setiap hari. Nyatakan jenis makanan, jumlah yang dimakan serta waktu makan. Walaupun ia agak cerewet, tetapi kajian menunjukkan cara ini memang membantu anda memantau pengambilan makanan. Jangan terkejut sekiranya anda dapati jumlah makanan yang anda ambil seharian sebenarnya lebih banyak dari apa yang anda jangkakan.
5. Ayuh bersenam
Semua orang tahu pentingnya senaman untuk menjaga kesihatan. Tetapi alasan yang sering kita dengar ialah tiada masa. Untuk mencari setengah jam dari masa anda untuk senaman memang sukar. Mulakan dengan 10 minit senaman setiap hari sama ada berjalan kaki atau membuat senamrobik. Banyak pita senamrobik yang berada di pasaran. Anda mungkin ingin membeli alat senaman tetapi sekiranya alat itu akan mengumpul debu dan habuk, lupakan sahaja. Jika anda pasti akan menggunakannya maka teruskan. Sebaik-baiknya mesin senaman seperti basikal atau berjalan kaki (Threadmill).
6. Insan cergas
Sekiranya pejabat anda di tingkat 2, tidak perlulah menggunakan lif. Cuba gunakan tangga yang disediakan. Aktiviti menaiki tangga merupakan satu aktiviti fizikal yang baik. Walaupun kesannya tidak nampak pada waktu yang singkat tetapi mampu meningkatkan stamina. Dengan mengamalkan tabiat naik tangga sahaja (dalam 5 tingkat) dan mengawal pemakanan, salah seorang peserta yang pernah mengikuti program penurunan berat badan mampu menurunkan 5kg dalam masa 3 bulan.
Tip Makanan Sihat & Mudah
1. Sarapan pagi
* Sandwich daripada roti mil penuh dengan tuna dan sayur.
* Sayuran (kurangkan atau elakkan daripada mengambil marjerin)
* Bijirin sarapan yang tidak bersalut gula atau madu seperti oat bran dan buah-buahan kering
* Bijirin oat dengan susu rendah lemak
* Mi/Mihun sup/soto
2. Makan tengahari / malam
* Tosai, capati dan dhall
* Roti naan dan ayam tandoori
* Bubur nasi
* Nasi campur dan lauk (kurangkan yang bersantan dan bergoreng
3. Buah-buahan
Amalkan mengambil buah-buahan setiap hari terutamanya di antara waktu makan. Ia lebih berkhasiat dan kurang kandungan kalori berbanding kerepek, keropok, kacang dan coklat.
- Sumber dari NUR Disember 2002 -